Boštjan Drinovec, Primož Oberžan

Slovenija

Sonični oblak / Forma viva 2008

 
nerjaveče jeklo / Podjetje Sistemska tehnika, Ravne
 
Kipar Boštjan Drinovec in glasbenik Primož Oberžan sta v interdisciplinarnem projektu povezala likovno in glasbeno umetniško sporočilo. Interaktivna skulptura monumentalnih dimenzij na stolpastem podnožju kombinira spiralne forme z vetrnicami, strunami in ostalimi akustičnimi mehanizmi. »Sonični oblak« ustvarja zvok s pomočjo vetra in s človekovim dotikom kot pri običajnem glasbenem instrumentu.

Boštjan Drinovec se je rodil 14. maja 1973 v Ljubljani. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1998 in magistriral leta 2001. Od leta 2008 tam predava. Je eden od ustvarjalcev projekta Metelkova mesto v Ljubljani. Imel je več samostojnih razstav in sodeloval je na številnih skupinskih razstavah, med drugimi na 25. Bienalu São Paula v Braziliji, v Williamsburškem centru za umetnost in zgodovino (Williamsburg Art & Historical Center) v New Yorku ter na Manifesti III v Moderni galeriji v Ljubljani. Je avtor več javnih spomenikov, med drugim je ustvaril javni spomenik Edvarda Kocbeka v ljubljanskem Tivoliju. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Primož Oberžan se je rodil leta 1973 v Laškem. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz filozofije in sociologije kulture. Od leta 2005 deluje kot samostojni ustvarjalec na področju glasbe in raziskovanja zvoka. Konec osemdesetih let je bobnal v punk rock skupini It's not 4 sale. Leta 1997 je ustanovil zasedbo The Stroj, ki jo vodi še danes. Kot glasbenik in performer sodeluje s številnimi umetniki. Soustvaril je osem glasbenih izdaj, številne inovativne glasbene instrumente in zvočne skulpture. Z Boštjanom Drinovcem sta skupaj ustvarila več zvočnih skulptur: Vetrno harfo, Zvonko in Sonični oblak, ki so postavljene v Metelkova mestu in na Ravnah na Koroškem. Od leta 1991 živi in ustvarja v Ljubljani.

Z obiskom in uporabo našega spletnega mesta soglašate z uporabo tehnologije piškotkov (cookies). VEČ