FORMA VIVA RAVNE

S POTEPANJEM PO MESTU ODKRIJTE
VEČ KOT 30 SKULPTUR UMETNIKOV IZ VSEGA SVETA.

Jeklene skulpture Forme Vive so znamenitost Raven na Koroškem. Nastale na devetih mednarodnih kiparskih simpozijih v letih od 1964 do 2014. Umetniki, kiparji iz petnajstih različnih držav, so v sodelovanju z jeklarskimi mojstri iz železarne ustvarili preko trideset izjemnih umetnin iz železa in jekla, ki bogatijo arhitekturno podobo mesta in okoliških krajev.

LOKACIJA:

Ravne na Koroškem z okolico

Kontakt:

+386 (2) 82 21 219 (tajništvo), tic@zkstm.si

Odprto:

Razstava FORMA VIVA RAVNE na prostem je odprta vse dni v letu. S spletnim vodičem lahko turisti razstavo obiščete kadarkoli.

Vodeni ogledi po razstavi z vodiči TIC Ravne na Koroškem:
pon.-pet. od 8:00 do 13:00, sobota in nedelja zaprto

S predhodno najavo skupinam turistov omogočimo vodene oglede tudi izven navedenih ur.

 

Spletni vodič po razstavi Naročite voden ogled Pošljite vprašanje

ŠTAUHARIJA

MUZEJ ŽELEZARSTVA

Leta 1994 so za kulturni spomenik razglasili najstarejše ohranjene objekte na lokaciji železarne, ki so jih leta 2002 donatorsko prenesli v last Občine Ravne na Koroškem – štauharijo, personal in laboratorij. Muzeološka interpretacija objektov na lokaciji bivše Železarne Ravne predstavlja novo in veliko priložnost za ustrezno strokovno promocijo industrijske dediščine Koroške in Slovenije ter priložnost za raziskovanje in predstavljanje delavske kulture.

V ureditev muzeja bodo vključene ohranjene naprave in stroji, ki so bili na prostem v grajskem parku (repač, valjčne stoje, žerjav, lokomotiva) in ohranjeni stroji in naprave, ki so jih ohranili v Železarni Ravne z namenom prezentacije (različna kladiva, elektroobločna peč …). V muzej bosta vključena parni kotel iz opekarne v bližini Ljubljane in stiskalnica iz leta 1890, ki so jo uporabljali v eni izmed mariborskih tovarn. 

Muzejsko gradivo obsega različna proizvodna sredstva in proizvode železarn, predmete z različnih področij življenja železarjev, dokumente in fotografije.Izjemno bogata fototeka je dragocen vir za obravnavano temo. Razstava prvič celovito predstavlja oris zgodovine železarstva na Slovenskem in hkrati kaže vlogo in delež Mežiške doline v razvoju te gospodarske dejavnosti, ki je ves čas del evropske železarske in jeklarske industrije. Razstava Mati fabrika je v Štauhariji ali krčilni kovačnici nekdanje Železarne Ravne v neposredni bližini spodnjega vratarja železarne (ob krožišču).

LOKACIJA:

Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem

Kontakt:

+386 2 62 12 564 (tajništvo), karla.oder@kpm.si

Odprto:

tor. - pet. od 9.00 do 16.00
Skupinam turistov omogočimo vodene oglede tudi izven navedenih ur.

Vstopnina:

  • odrasli 2,50 eur (z vodenjem 3,00 eur),
  • mladina 1,70 eur (z vodenjem 2,00 eur),
  • invalidi in upokojenci 2,00 eur (z vodenjem 2,50 eur).

Cena vključuje ogled vseh zbirk na Koroški cesti 12.

Naročite voden ogled Poiščite pot
Z obiskom in uporabo našega spletnega mesta soglašate z uporabo tehnologije piškotkov (cookies). VEČ